Te, aki olvasod e sorokat, talán emlékszel a könyvtári kölcsönzött könyvekre, vagy a könyvesboltokban az új könyvek szagára, arra a semmivel össze nem hasonlítható papír, nyomdafesték szagra, amit sokan annyira szeretnek.

Ajándékba is könyvet kaptunk, karácsonyra, születésnapra, vágy bármilyen alkalomra, és ha belekezdtél egy izgalmas regénybe, le sem tetted, míg a gyűrött, szamárfüles lapok között a végére nem értél.

Emlékszel még? Vagy talán a mai napig falod a könyveket, és erre buzdítod a család legkisebb tagjait is? Akkor Te is könyvmoly vagy, bár úgy tűnik, egyre kevesebben vagyunk. Az utóbbi évek felmérései, kutatásai azt mutatják, hogy az emberek jóval kevesebb időt szánnak olvasásra, helyette egyre több időt töltenek az internet böngészésével, ahonnan végeláthatatlan mennyiségben érkeznek az információk.

Kifogások persze vannak, ahogy érvek és ellenérvek is az olvasás mellett és ellenében. Kevés az idő, rohan az életünk, ott a család, sok a munka és sorolhatnánk tovább. Pedig alternatíva létezik, úgy mint az e-könyv, ami az internethez szokott fiatal korosztályt éppúgy, mint az idősebb generáció tagjait egy jól működő és praktikus lehetőséggel ajándékozza meg.

Miért jó az e-könyv? A nyomtatásban megjelenő testvérével szemben olcsóbb, környezet kímélő megoldás. Egy jó minőségű e-könyv olvasó egyszeri befektetés, és számtalan könyvet tölthetünk le rá. Akár 3-4 ezer könyv is elfér egy olvasó memóriájában.

A tartalmak nagyíthatóak, könnyen megtaláljuk, hol is tartottunk az oldalak között a könyvjelző segítségével, és bármelyik részhez egyszerűen visszatérhetünk, ha szeretnénk. Kereshetünk részleteket, fejezeteket, csoportosíthatjuk a könyveket és áramot is csak akkor fogyaszt, amikor éppen lapozunk az oldalak között. Egy töltéssel akár 3 hónapig is praktikus társunk lehet.

Olvashatunk munkába menet a metrón, egy autóbuszos utazás unalmasnak tűnő perceiben, vonaton vagy repülőgépen, és hasznosan, kellemesen telik az idő. Nem utolsó sorban kis helyen elfér, könnyű, praktikus. Elvihetjük nyaralásra, helyet alig foglal, és egy esős napon, vagy a délutáni szieszta idején a legjobb társunk lehet.

Igaz, vannak hátrányai is, amiket szintén érdemes megemlíteni: kevés az olyan tartalom, ami magyar nyelven hozzáférhető, és a választék sem olyan széles skálán mozog, mint a hagyományos könyvek esetében. Kevesen hajlandóak fizetni a legális tartalmakért, és egyelőre a keretek sem stabilak egy szabályrendszer mentén a kiadók számára.

Felmérések mutatják, hogy a vásárlók csak a hagyományos könyvek árának 50 %-át hajlandóak fizetni az e-könyvek letöltéséért. Így a kép felemás és még időre van szükség ahhoz, hogy a papír alapú könyvek mellett az e-könyvek reális alternatívát jelentsenek az olvasók táborának.

Így aztán a könyvespolcon porosodó vagy az antikváriumok mélyén megbúvó értékes kiadványokról sem kell még lemondani, különösen nem azoknak, akik az olvasás élménye mellett a könyvre, mint értékre tekintenek.

A papír és az elektronikus változat nem egymás rovására, hanem egymást erősítve lehetnek jelen, igazán ez az alternatíva, aminek legyél akár egyik, akár másik táborában, az olvasás élménye, a tudás, amit megszerzel általa, az idő, amit hasznosan töltesz, a kalandok, amiket átélsz egy történetben, amik megelevenednek a könyvek lapjain, átemelnek egy másik dimenzióba, amiben Te vagy a hős, a színész, a pilóta, vagy bármelyik szereplő.

Így aztán legyél akár információra éhes kalandor, egyetemista, időhiányban szenvedő családanya, üzletember vagy bárki más, könyvmolynak lenni ugye nem is olyan rossz dolog?