Játsszunk most egy kicsit. A Herendi porcelán, a méltán világhírű márka közel 190 éves. Emberöltők sora óta számtalan egyedi darab került ki a manufaktúra műhelyéből és emlékezteti tulajdonosát a porcelán valódi értékére.

Az évek hosszú sora alatt a világban máshol is zajlott az élet: a művészetek, az irodalom, a kultúra más területei, a politika és még számtalan más téma adott emlékezetes pillanatokat, embereket, eseményeket a történelem folyamához.

Ha azt mondom: Stingl Vince, azt gondolom sokan nem kapják fel a fejüket. Pedig ő volt az a soproni, Bécsben tanult úriember, aki a Herendi porcelánmanufaktúra elődjét 1826-ban megalapította. Hogy ez az év még miről volt híres?

Egy bizonyos felvételről, melyet a világban először készítettek, olajozott bitumenre, 20×25 centiméteren és ami nem más, mint az első fénykép, melynek bizony 8 óra volt az expozíciós ideje!

Herend virágkorát Fischer Mór ideje alatt élte. A kiváló minőségű porcelánt már nemzetközi szinten is méltán jegyezték. Volt ezidőtájt Skóciában egy patkolókovács, aki nem másról lett híres az utókor számára, mint hogy megalkotta az első pedálos biciklit. A fiatalembert Kirkpatrik Macmillen-nek hívták. A próbaút egy szakaszán szerkezetével 13 km/órás átlagsebességet ért el!

Jöhet akár 1842. Hogy miről nevezetes? Ha elsőre nem ugrana be semmilyen esemény, segítek egy kicsit: Herend bronzérmet kap az első magyar iparmű kiállításon, ahol Kossuth Lajos üdvözli a porcelán bemutatását. No és akkor sem lehetnénk meglepve, ha Samuel Colt forgópisztolyát valaki becsempészné erre a kiállításra. No de ez csak fikció, bár megtehette volna, mert ebben az évben találta fel a hajósinasból lett fegyvergyáros ezt a híres-hírhedt darabját.

A bronzérmet aztán 1846-ban aranyérem követi, és ezévben Washingtonban a világ egyik legelső nemzeti múzeuma – a Smithsonian intézet – megnyitja kapuit. Mára gyűjteményeiben közel 150 millió értékcikk található.

1851 jeles dátum a herendi porcelán életében: a londoni világkiállításra elkészül az első viktória mintás herendi porcelán, a lepkés-virágos mintával, melyet a királynő rendelésére készítenek el.

Ez Herend első valóban nemzetközi sikere, melyet mind a mai napig számtalan követett. Mondhatnánk, hogy a föld forog tovább, és milyen igazunk volna! Ugyanis pontosan ebben az évben Foucault híres ingakísérlete bebizonyította, hogy a föld forog a tengelye körül!

Ugrunk egy nagyot az időben, egészen 1872-ig, mikor a manufaktúra rangos elismerést kap: Ferenc József császár udvari beszállító címet adományoz neki. Ez év szeptembere idehaza másról is nevezetes: megszületik Richter Gedeon, a hazai gyógyszeripar megteremtője.

1896 több szempontból is méltán híres esztendő. Talán legtöbbünknek az újkori első olimpiai játékok jutnak róla eszébe, joggal, valóra váltva Pierre de Coubertin báró álmát. Ebben az évben Herenden a manufaktúra – immár részvénytársaságként – Farkasházi Fischer Jenő vezetésével működik tovább.

A XX. század fényes sikerrel köszön be Herendre: az 1904-es világkiállítás és vásár aranyérmét Herend ismét kiérdemelte. És beköszön e fényes világra az a bajuszáról bizonyára sokaknak könnyen felismerhető spanyol festő, akit Salvador Daliként ismert meg a nagyvilág.

1939-ben Herend centenáriumi kiállítást rendez, ugyanakkor egy szörnyű nyitánnyal az első világégés veszi kezdetét.

Kiemelkedő dátum 1954 , akár szó szerint: elkészül egy több mint 2 méter magas díszváza az országház számára, ami a maga nemében technikai bravúr. És a csúcs másként is értelmet nyer ebben az évben – a K2 hegycsúcs első hódítását ebben az évben két olasz hegymászó teszi meg, melyet azóta már számtalan követett.

1976 – ban Herend száz éves, amit nagyszabású ünnepségekkel ismernek el. E nevezetes évben a Mars is jelentős szerephez jut: két amerikai űrszonda küld képeket a felszínéről, elsőként a történelem folyamán.

Azt hiszem még folytathatnák a sort a végtelenségig és ha kíváncsiak vagytok még több nevezetes történetre, látogassatok el Herendre, a Porcelaniumba, no meg nézzetek körül nálunk, a Galéria Savaria weboldalán a csodás darabok között:

https://galeriasavaria.hu/termekek/porcelan/herendi/