Bizonyára már találkoztatok a fenti kifejezésekkel, de talán érdemes tisztázni, hogy mit is jelentenek.

Antik

Az antique francia szó a latin antiquus vagy anticus szóból ered. Jelentése: régi, a régmúltban keletkezett, öreg, tiszteletre méltó.

Milyen réginek kell egy tárgynak lennie ahhoz, hogy antiknak minősítsük? Egyes gyűjtők csak azt a tárgyat tekintik antiknak, amely legalább százötven éves. Kivételt jelenthetnek az ékszerek, a kínai porcelán és a szőnyegek. Az Egyesült Államokban régebben az antik fogalmat az 1830-1840 előtt készült tárgyaknak tartották fenn, és egyesek még mindig ragaszkodnak ehhez.

A legtöbb országban azonban – a kereskedők is – antiknak, régiségnek tekintik a százéves tárgyakat. Egyes országokban ezt törvény is rögzíti, aminek jelentősége lehet a tárgyak importálásának és exportálásának szempontjából.

Antik

Vintage

A vintage szó jelentése szüret, begyűjtés (nem véletlen, hogy elsősorban a borászatban használt kifejezés volt), magyar megfelelője nincs igazán, mi leggyakrabban ‘vintázsként’ hivatkozunk rá. Az 1920-as és az 1960-as évek közötti időszak stílusát foglalja magában, beleértve az öltözködést, sminket, bútorokat és tárgyakat. A vintázs egyre nagyobb teret hódít magának, elsősorban az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, de hazánkban is. Elterjedésében nagy szerepe volt a ‘Csináld magad!’ (Do it yourself! =DIY) mozgalom népszerűségének, hiszen jellemzője a régi, akár már funkcióját vesztett tárgyak újrafelhasználása. Főbb színei a púder, valamint a fekete és fehér.

Vintage lakberendezés

Gyűjtemény

A gyűjtemények általában olyan tárgyakból állnak amiket az emberek szeretnek felhalmozni, 3 darabtól szokás gyűjteménynek hívni és valamely módon kapcsolódnak egymáshoz: pl: egy stílust, korszakot, design-t képviselnek.
Vannak olyan tárgyak, amelyek önmagukban nem, csak gyűjtemény formában értékesek. Pl: porcelánbaba gyűjtemény

Baba gyűjtemény

Ritkaság

Ritkaságnak számít minden olyan tárgy ami napjainkban egy vagy két példányban fordul elő, egyet- vagy kettőt gyártottak belőle, vagy sorszámozott és limitált példányszámú egyben.