galeriasavaria_logo_only_white

Hogyan csomagoljunk
biztonságosan?

A galeriasavaria.hu bemutatja:
Csomagolási segédlet törékeny, kényes termékek feladásához.

Hogyan csomagoljunk törékeny tárgyakat?

Sokakat aggodalommal tölt el, ha porcelán, kerámia vagy bármilyen törékeny tárgy postázására kerül sor. Vagy ha netán valaki a belföldre történő postázásban már otthonosan mozog, külföldre nem vállal postázást, attól tartva, hogy a nemzetközi szállítást nem élné túl a csomag.

Ugyanakkor törékeny tárgyat megfelelően, biztonságosan csomagolni egyáltalán nem nehéz.

Úgy gondoltuk, hogy hiánypótló lenne egy képekkel illusztrált, átfogó csomagolási útmutató, ezért összeállítottunk egy segédletet, amely kezdő vagy akár tapasztaltabb felhasználók számára is hasznára válhat.

Az oldal alján azokat a helyeket is feltüntetjük, ahol a csomagoláshoz szükséges anyagok könnyedén beszerezhetőek.

1. lépés: Válasszon megfelelő dobozt

A doboz kiválasztásánál vegye figyelembe a tárgy méretét, súlyát és mennyiségét. A dobozban kényelmesen el kell férnie a tárgynak, és ügyelnie kell arra, hogy a tárgy ne ütközzön a doboz falához. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy a feladó nem megfelelő méretű dobozt választ a tárgyhoz.

Miután megtalálta a megfelelő dobozt, töltse fel az alját térkitöltő anyaggal úgy, hogy a tárgy majd annak a közepén fog elhelyezkedni. Ehhez térkitöltő chips javasolt, ez megfelelő védelmet biztosít a csomag belsejében és a csomag súlyát sem növeli meg olyan mértékben, mintha más anyagot használna. Egyéb esetben összegyűrt újságpapír és tojásdoboz is használható térkitöltőként.

  • A doboz legyen viszonylag erős szerkezetű, jó állapotú.

  • Legyen minimum 5 cm távolság a tárgy és a doboz fala között.

  • A térkitöltő chips összegyűrt újságpapírral is helyettesíthető.

2. lépés: Csomagolja be a tárgyat

Tekerje be a tárgyat légpárnás, buborékos fóliába, több rétegben. Ha a tárgyon talál kiálló vagy üreges felületet, érdemes a csomagolás előtt ezekre külön figyelmet fordítani.

Például figura esetén a szobor kezét és lábát, fogantyús tárgynál a fület javasolt papírral „alátámasztani”. Csésze, kiöntő csomagolásánál ajánlott a tárgyat térkitöltő chipssel megtölteni.

A becsomagolt tárgyat érdemes ragasztószalaggal lezárni, hogy ezzel megfelelő módon rögzítse a védőréteget.

  • Az újságpapír önmagában nem elegendő a tárgyak becsomagolásáshoz, nem biztosít megfelelő védelmet.

3. lépés: Helyezze a tárgyat a dobozba

A becsomagolt tárgyat igazítsa úgy, hogy függőlegesen és vízszintesen is nagyjából a doboz közepén helyezkedjen el. Fontos, hogy minden oldalról elegendő távolságra legyen a faltól. Töltse fel a tárgy és a fal közötti részt térkitöltő anyaggal – ez középen fogja tartani a terméket és mozgatás közben nem fog hozzáütközni a doboz falához.

Gyakori hiba, hogy a tárgy mozog a csomagon belül, ez végeredményben a termék sérüléséhez vezet. Miután befejezte a csomagolást, ellenőrzésképp akár meg is rázhatja a dobozt. Ha a tárgy mozdulatlan marad, a csomagolása biztonságos.

  • Ha több tárgyat csomagol egy dobozba, mindig ügyeljen arra, hogy a tárgyak egymástól is megfelelő távolságra legyenek, térkitöltővel elkülönítve,  hogy ne okozhassanak egymásban kárt.

4. lépés: Utolsó simítások, doboz lezárása

Miután meggyőződött arról, hogy a tárgy minden oldala védve van, fedje el a terméket térkitöltő chips-szel a doboz tetejéig, úgy, hogy a dobozt lezárva a térkitöltőnek enyhe nyomóhatása legyen. Ez a tárgyat szorosan a doboz közepén tartja, így nem fog tudni mozogni, illetve megakadályozza, hogy a doboz felülről benyomódjon.

Ezt követően zárja le a dobozt megfelelő ragasztószalaggal. Érdemes több helyen is körbefuttatni a szalagot, amely plusz tartást biztosít a doboznak.

  • Külföldi szállítás, vagy nehezebb darabok esetén érdemes megfontolni a dupla dobozos csomagolást. Ez annyit jelent, hogy miután becsomagolta a tárgyat, a doboz egy újabb, nagyobb dobozba kerül, majd a két doboz közti területet kibéleli térkitöltő chips-szel. Ennek az az előnye, hogy ha a külső doboz valamilyen okból megsérülne vagy nyomás alá kerülne, a belső doboz sértetlen marad és a legrosszabb esetben is megvédi a tárgyat a külső behatásoktól.

Hol szerezhetem be a csomagoló anyagokat?

Dobozok

Megnézem

Buborékos fólia

Megnézem

Térkitöltő chips

Megnézem

Ragasztószalag

Megnézem

Az alábbi gombra kattintva további csomagolóanyagokat talál:

Összes megtekintése

Hogyan csinálják a többiek?

Ossza meg a csomagolással kapcsolatos tippjeit másokkal!
logo
Galéria Savaria – Online régiség eladás és vásárlás
https://galeriasavaria.hu