Hasonló dolgok, mégis óriási a különbség. A léptékben és természetesen a színvonalban is mást nyújt mindhárom. No és az online piacterek? Egy kis gondolatébresztő fentiekről.

A csere-bere az online piacterek szempontjából nem mérvadó, hiszen a szókapcsolat alatt leginkább megunt tárgyak: elsősorban apró értékek, játékok, ruhák és hasonlók cseréjét értjük, amikor pénz, érték csak személyes síkon jön a képbe.

A zsibvásár már egy másik kategória. Bizonyára legtöbben jártak már ilyen helyen, eseményen. A lényeg itt is a csere-bere, de az érték kapcsán már pénzben is megmutatkozik a különbség. Az eladó és az érdeklődő legtöbbször némi alku után megegyeznek egy árban, ami mindkettőjük számára elfogadható ellenértéke a tárgynak, eladásra kínált darabnak. Mindez ugyanakkor eléggé esetleges.

Aztán ugrunk egy nagyot, az aukciók világába, ami egy sokak számára álomvilágnak tűnő terület. Mi is az aukció? Egy olyan értékesítés, melynek során a vevő licitálással szerzi meg a vásárlás jogát, azért, hogy az eladó az aktuális keresletnek megfelelő legmagasabb árat kaphassa a termékért.

Maga az aukció a hagyományos értelemben egy szigorú szabályokhoz kötött esemény, amit manapság már online formában is rendeznek. A résztvevők akár személyesen, akár megbízott emberek útján teszik meg licitjeiket, hogy a hőn áhított műtárgy, érték az ő tulajdonukba kerülhessen.

Úgy gondolom, valahol félúton, a piacterek, régiségek online értékesítésével foglalkozó portálok szerepe a mindennapi élet részévé vált. Ez egy kulturált színtér, melynek létjogosultsága vitathatatlan. Hagyatékok, régi idők örök értékű darabjai találnak új gazdát, de akár egy gyűjtemény további sorsát is nyomon követhetjük rajta.

A Galéria Savaria antik piacterének célja, működése, értékei és tervei ezen a téren egyértelműek: a felhasználók és a leendő látogatók számára minél kedvezőbb feltételeket teremteni ahhoz, hogy a folyamat – az antik tárgyak, régiségek, műtárgyak, gyűjtemények online értékesítése – egyszerű és mindemellett élményszerű legyen.

Ön már járt piacterünkön? https://galeriasavaria.hu/