A pénz nem a modern kor találmánya. A ma embere számára bankkártya segítségével elérhető pénzekhez hosszú út vezetett, ami a csere, a kereskedelem és a bankok fejlődésével párhuzamosan öltött új formákat, alakot.

Az árufeleslegek cseréjét kiszolgáló piacon az áru szolgáltatta az értéket. Nem volt kézzelfogható ellenérték, pénzérme akár, az áru eszmei értéke volt a csere alapja.

Az úgynevezett “aranypénz” korszakban az áruk ellenértékét a nemesfémek: leginkább az arany és az ezüst értéke jelentette. Az első fémpénzekre utaló írásos feljegyzések az ókori Mezopotámiából, az ottani sékel nevű ezüst érme említéséről szólnak.

Az ókorban főleg ezüstpénzeket vertek, vagy arany és ezüst ötvözetét használták csereértékként. A középkor rablótámadásai, a pénzérmék történetének újabb korszakát vetítették előre, mikor is készpénz helyett elgondolkoztak a letétek, papír formátumú pénzek megoldásain. Mindemellett volt olyan helyzet is, hogy nem volt elég nemesfém a pénzérmék veréséhez.

Ez hozta el az úgynevezett váltók – pénzt helyettesítő fizetési igérvények, amik leginkább egy darab papírt jelentettek fizikálisan – korszakát. A váltó a modern pénz előfutárának nevezhető, melyet aztán a bankjegy váltott fel, mögötte a  bankok tartalékával, bizalmi körével.

A bankok közül aztán kiemelkedtek a jegybankok, kizárólagos bankjegy és éremkibocsátási jogukkal és innen már csak néhány lépcső a mai bankkártyák és vadonatúj fizetési megoldások – NFC – kora.

A numizmatika, a pénztörténettel foglalkozó történelmi segédtudomány számtalan izgalmas történeti korszakkal, felfedezéssel, különlegességekkel varázsolja el a pénzérmék, régi fém-és papírpénzek iránt szenvedélyes érdeklődést mutató embereket.

Mesélhetnénk még a pénz szó jelentéséről, kultúrtörténetéről és gazdasági hátteréről, de célunk leginkább az, hogy felkeltsük az érdeklődést e mindennapi, ugyanakkor mégis különleges fémtárgy, az azt körülvevő történetek iránt.

Böngésszen a Galéria Savarián a korabeli pénzek bámulatos világában: https://galeriasavaria.hu/termekek/penz-erme/

Ajánló a témához:

http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9nzt%C3%B6rt%C3%A9net

http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9nz

http://penztortenet.blog.hu/

http://www.penziskola.hu/konyv/az-en-penzem/ii-mindenhato-penz/4-penztortenet-kaori-kagylotol-bankkartyaig/1-milyen-ut-vezetett-kaori-kagylotol-bankkarty