A mai fiatalok…bezzeg a mi időnkben…az idősebb korosztály tagjainak szájából sokszor és több téma kapcsán is hallhatjuk ezeket a frázisokat. De miért is kellene összehasonlítani azt a világot a mindennapjainkkal, amiben élünk? Ez a rohanó világ más utakon, más megközelítést és látásmódot kíván mindannyiunktól. Igazából csak így várhatjuk el – és ez a személyes véleményem – hogy a “mai fiatalok” érdeklődést mutassanak a régi korok történelme, művészete, értékei iránt.

Ez a kis bevezető a Magyar Nemzeti Galéria interaktív microsite-ja kapcsán fogalmazódott meg bennem. Az ilyen és hasonló kezdeményezések ösztönzik leginkább arra a fiatal célcsoportba tartozó látogatókat, hogy híres alkotók, akár magyar, akár nemzetközi művészek munkáival ismerkedjenek, történetükről, életükről, műveikről minél több információhoz jussanak.

Ezek a modern technológiák tökéletesen alkalmasak arra, hogy a fiatal korosztályok kedvükre böngészhessenek olyan felületeken, ahol minden szempontból otthon érezhetik magukat.

Az online jelenlét egy művészeti intézmény, kiállítások, galériák számára szinte már elengedhetetlen, hiszen – és nem csak a fiatalabb generáció – sokan csak így tehetik meg, hogy virtuális látogatást tegyenek akár egy híres, modern múzeum kiállítótermeiben, a világ bármely pontján legyen is az!

Ezek az online felületek – akár olyan különleges oldalak, mint a fortepan – kiválóan alkalmasak régi korok, tárgyak, művészi alkotások bemutatására, megismertetésére, felfedezésére. Ki tudja, mihez kap éppen kedvet bármelyik kapcsán egy fiatal látogató: egy korszak művészetének felfedezésére, egy stílusirányzat mélyebb tanulmányozására, vagy egy régi, elfeledett technika megismerésére.
Így aztán bátran ajánlom böngészésre, felfedezésre ezeket az interaktív, vagy különleges témájú oldalakat, érdemes rajtuk keresgélni, különlegességekre rátalálni!