A műtárgyak értékbecslése szakértői munka. Segítséget nyújthat a műtárgypiacon, bármely galériában, aukciósházban akár az ártárgyalások alapja lehet a megállapított összeg.

Természetes dolog, hogy főként nagy értékű műtárgyak – festmények, bútorok, sorozatok, vagy más területhez kapcsolódó értékek esetében, hogy tulajdonosuk tisztán szeretne látni, képben lenni annak értékével, akár arra az esetre, ha megválna tőle.

Polgári peres eljárásnál, biztosítások kötésénél, vagy azzal kapcsolatos ügyintézésnél, végrendelet készítésénél, válópernél szükség lehet festmények, műtárgyak értékbecslésére, melyet igazságügyi szakértők végeznek.

Már ezekből az információkból is egyértelműen kiderül, hogy az értékbecslés nem hétköznapi feladat, rengeteg tapasztalatot, szakértő hozzáállást és többek közt művészeti ismereteket igényel. Széles körű látásmód és igényesség egyaránt elengedhetetlen hozzá.

Ugyanakkor egy online portál esetében sok esetben felmerül a kérdés a termék tulajdonosai körében, mit érhet az a tárgy, melytől megválnának. Sok esetben nem is a valódi, hanem az eszmei értéke jelent többet egy családi hagyományokat őrző tárgynak.

Ilyenkor érdemes körülnézni hasonló jellegű ajánlatok, kínálat kapcsán, de minden bizonnyal döntő lesz a “családi kupaktanács” is, hogy mit ér meg nekik a régi komód, a festmény, ami a nagyapa szobája falán töltött akár egy emberöltőnyi időt.

Nem véletlen, hogy a műtárgyak értékének meghatározása időt, energiát és tapasztalatot kíván, így feltétlenül javasoljuk, hogy bizonyos értékhatár felett keressenek fel szakértőt a későbbi csalódások elkerülése érdekében.

Vannak galériák, melyek felajánlanak díjmentes tanácsadást, értékbecslést bizonyos esetekben. Ezek is jelenthetnek megoldást egy konkrét ajánlat esetében, amikor az aktuális piaci ár meghatározására, vagy akár az alkotó kilétének kiderítésére van szükség.

Foglalkoztatta már az értékbecslés gondolata? Érdemesnek tartja ezeket a gondolatokat megosztani másokkal is? Örülünk, ha véleményét elmondja nekünk a témáról!

Források:

http://www.kieselbach.hu/ertekbecsles

http://www.kollergaleria.hu/ertekbecsles-40.php