Az emberiség ősidők óta készít bútorokat. A két legfontosabb cél, amiért ezek készültek, a legkorábbi időkben, a fekvés és a tárolás. Ezen túl számos válfaja létezik főként a modern kori bútoroknak, de igazán minden erre a két területre vezethető vissza.

A felegyenesedett ember számára a pihenés egyik “formája” az ülés, a másik az alvás, amihez széket illetve ágyat készítettek maguk számára.

Az ülőalkalmatosságokon keresztül jól végig lehet tekinteni a bútorkészítés fejlődésén, történetén. A legkorábbi sámliktól a modern irodaszékekig és függő, ultramodern megoldásokig széles a skála.

Az első bútorok tárolásra szánt ládaként kezdték, ma pedig a lapra szerelt és saját kezűleg könnyedén összeszerelhető bútorok élik virágkorukat. Valójában az igazán értékes bútorok a korabeli bútorkészítő műhelyek, manufaktúrák darabjai közül kerültek ki, ezek mind a mai napig megőrizték az akkori idők hangulatát.

Egy főúri lakosztály berendezése, egy barokk kastély csodás termeinek bútorzata jelenti az igazán lenyűgöző világot a bútorok iránt komoly érdeklődést mutató műkedvelők számára.

Az egyszerű paraszti világ házának berendezésétől a modern lakóterek sivárnak mondható hangulatát meghatározó letisztult bútorokig sokféle irányzat képviselteti magát a bútor készítésben. A bútorok a különféle társadalmi korok berendezkedése kapcsán változtak és nyerték el jellemző formavilágukat. A felhasznált alapanyagok is a kor szellemének, elvárásainak függvényében alakultak, változtak.

Elmondhatjuk hogy a kényelmi szempontok mellett egyre többször és inkább a kor elvárásaihoz igazodó, funkcionális szempontok kerültek, kerülnek előtérbe.

A műtárgy piacon számító, igazán értékes darabok a különféle stílusok, művészeti korszakok remekei, amiknek egyes darabjai akár eszmei értéküket tekintve is a csillagos eget súrolják. Vannak, akik a mai napig rajongásig szeretnek egy stílust, egy irányzatot és szívesen lesznek egy ilyen darab boldog tulajdonosai.
Érdekelnek a különböző stílusú bútorok? Szívesen választanál közülük? Látogass el a Galéria Savaria oldalára, rengeteg kategóriában találsz gyönyörű darabokat! https://galeriasavaria.hu/termekek/butor/