Volt már az Ön kezében ősréginek tűnő, de valóságos remekműnek számító Kodak vagy Agfa fényképezőgép? Elcsodálkozott már egy fekete-fehér felvétel részleteiben rejlő szépségeken? Hallott már a pixelek sejtelmes világáról?

Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszolt, de akkor is ha ismerősnek tűnnek a fentiek, meghívom Önt egy kis fotótörténeti barangolásra!

Mert mi is valójában a fotózás? A valóság egy pillanatának élethű megörökítése, aminek igénye az elmúlt korok során egyre jelentősebb szerepet öltött. A fényképezőgép őse, a camera obscura képalkotását már az arabok is feljegyezték i.sz. 900 körül.

A XIX. század elejére visszanyúló fotográfiatörténet új formát jelentett az újra felfedezett valóság megmutatása során, amihez új technológiára volt szükség.

A fényképészet optikai-vegyészeti eljáráson alapuló technikáját – a rögzítést majd előhívást – hosszú évtizedeken keresztül felülmúlhatatlan eljárásként használták.

Az olyan speciális eljárások, mint a dagerrotípia, majd a talbo-vagy kalotípia megalapozták a fényképészet térhódításának diadalmenetét.

A következő évtizedek technikai vívmányai, maguk a gépek és objektívek fejlődése, a záridő rövidülése mind mind hozzájárultak a technika rohamos fejlődéséhez. A celluloid film 1887-ből, a Kodak évtizedeken át tartó egyeduralma után a Leica 35 mm-es filmje,majd más márkák megjelenése felvillanyozták a fotózás iránt érdeklődők egyre népesebb táborát.

A családi események megörökítésén túl a természet ihlette felvételeken át a múlt/jelen dokumentálásáig számos ok és érv adódik a kamera innenső oldalán álló művész, vagy akár hobbifotós számára, hogy egyetlen kattintással az örökkévalóság részévé váljon a felvétel, ami megszületik ennek nyomán.

fotozas1  regifoto

Az első színes képek az 1910-es évekig ritkaságszámba mentek, az első teljesen automata fényképezőgép, azAgfa Optima 1959-ben került forgalomba. A felgyorsult világ ugyanakkor egyre újabb fejlesztésekre sarkallta a gyártókat. Az AT&T 1973-ban előállította a világ első digitális fényképezőgépét és hódító útjára indult a pixelek egyeduralma.

Manapság, mikor a mobiltelefonok és táblagépek legújabb fejlesztései közt retina kijelzős változatok vannak az élmezőnyben, megjelent egy új, vagy inkább retronak mondható irányzat a fényképezésben.

Azok a művészlelkű fiatalok és főként az idősebb generáció tagjai, akik a nagypapa Leica-ja vagy egy Pajtás gép mögül néztek a világra, gyakran kopogtatnak a gyűjtők háza táján egy-egy értékes, másnak semmitmondó darab nyomában!

Érdekli Önt a fényképezőgépek világa? Szeretne rátalálni egy értékes, egyedi darabra? Barangoljon a Galéria Savaria oldalán! https://galeriasavaria.hu/termekek/gyujtemeny/retro-elektronika/fenykepezogep/

 

Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_fotogr%C3%A1fia_t%C3%B6rt%C3%A9nete