Bár az örök érték kategóriája mindenki számára mást jelent, a porcelánok világa mindig is lenyűgözte a szép iránt fogékony embereket. Ez egy olyan anyag, amihez fogható a maga nemében nincsen, és a belőle készült tárgyak valóban generációk számára hordoznak értéket.

A porcelán a keramika legnemesebb anyaga. Kvarc, kaolin és földpát keverékéből előállított fehér masszából készül. A kék-fehér porcelán Kínából származik, a középkori keresztes lovagok által kerültek Európába az első porcelán darabok, hogy aztán népszerűségüket a mai napig megőrizzék.

A 3 leghíresebb és neves porcelán manufaktúra Európában Meissenben, Bécsben és Velencében vitte tovább e nemes anyag hírnevét. A meisseni porcelán nevét a köztudat is továbbvitte, talán ez a legismertebb a három közül.

Magyarországon a XIX. századtól kezdve lett egyre népszerűbb a porcelán, mikortól a legnagyobb nevek: Herend, Hollóháza és a Zsolnay porcelán manufaktúráiban elindult a  szebbnél szebb, egyedi, a leendő tulajdonosaikat rabul ejtő porcelán vázák, tálak, figurák és más egyedi darabok gyártása.

A porcelán készítés egyedi technológiai folyamata mellett a kézzel történő festés az, ami egyedivé, valóban értékessé varázsolja ezeket a darabokat. Aki ellátogat Herendre, a porcelánmúzeumba, lenyűgöző képet kaphat erről a varázslatos, felfedezésre váró világról.

A gyűjtők körében is valódi értéket képviselnek ezekből a manufaktúrákból származó készletek, tálak, egyedi darabok. A Galéria Savaria piacterén is óriási választékot talál, aki különleges, ritka porcelánra, vagy akár egy új készletre vágyik! https://galeriasavaria.hu/termekek/porcelan/

 

Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Porcel%C3%A1n

http://www.hollohazi.hu/php/porcelangyartas.php