“Ha egyszer rajtakapnám magam, hogy unatkozom, nyomban főbe lőném magamat. Mert aki unatkozik, az érdemtelenné vált az életre, hisz maga az élet sohasem unalmas… Az unalom csupán a szellem lustasága.”

A fenti idézet Edison szájából hangzott el, és ha valójában belegondolunk, tökéletesen igaz! Egy közös kártya-parti a családdal, egy társasjáték a barátokkal a legjobb unaloműző és szórakoztató időtöltés egyben.

A régmúlt korok egyszerűen nagyszerű társas játékaitól a mai modern és talán kicsit túl komplikált játékokhoz hosszú és kacskaringós út vezetett. A népi játékoktól a számítógépes játékokig, az első keresztrejtvényektől a modern szellemi vetélkedőkig egészen széles a skála.

Ha csak a grundra gondolunk, akár a Pál utcai fiúk történetére, eszünkbe jutnak az üveggolyók, aztán a “bőr”, a foci, ami minden időben a kisfiúk nagy álma és vágyai közt szerepel mostanság is.

De gondolhatunk a táblajátékokra, vagy a világhírűvé vált Rubik kockára, hiszen a szellemi játékok és a sporthoz köthető játékok közt igazán nem tudunk különbséget tenni fontosságuk, vagy akár az alapján, hogy mennyi élményt nyújtanak, ugyanakkor közös együttlétet jelentenek azok számára, akik részeseivé válnak.

A játék olyan sokféle tartalmat hordoz, amilyen sok válfaja létezik. Az agytorna, a szellem játékai a régmúlt korokban is jelen voltak: a rejtvények már az ókorban egyfajta kihívást jelentettek, bár tartalmukat tekintve egészen más formában voltak maradandók.

A világ első ismert rejtvénykönyvét egy bizonyos Aamesz nevű egyiptomi írnok jegyezte le egy 20 m hosszú és 30 cm széles papirusz tekercsre, egy úgynevezett tekercskönyvre, kb. 4000 éve, összefoglalva az akkor ismert talányokat.

Milyen más ez, mint a modern idők számítógépes játékai, valójában azonban a kódok és az emberi agy tökéletes kombinációinak fűzére mindkettő. Így valójában nem is állnak olyan messze egymástól.

A világ legrégibb játékaként egy bűvös négyzetet említhetünk, ami egy 6000 éves kínai könyvben maradt ránk. A legősibb és legegyszerűbb társasjátékok az ókori Egyiptomból, valamint Kínából maradtak ránk. Bármilyen hihetetlen, de a Go, a dáma, valamint a malom játék már jóval korábban létezett, mint gondolnánk.

A játékok világába a számítógépes játékok is bekúsztak a modern világ elvárásainak megfelelve. Ugyanakkor még mindig hódítanak azok a társas játékok, amik rengeteg humort, kalandot, és közös élményeket kínálva kellemes, hasznos időtöltést jelentenek bármelyikünk számára.
Keress a játék kulcsszóra böngészőnkben a https://galeriasavaria.hu/ oldalán és csemegézz a régi, vagy nem is olyan régi korok játékai közt!